VPN-urile sunt din ce în ce mai folosite, anul 2018 aducând de 2 ori mai multe achiziţii de servicii VPN decât anul 2017. Cu toate că mulţi oameni conştientizează nevoia unui server VPN, sunt şi mai mulţi care nu ştiu cu exactitate ce reprezintă un astfel de serviciu şi cum poate folosit. Pentru cei care navighează zilnic pe internet, este esenţial să fie înţeles foarte bine modul în care funcţionează VPN-urile.
Ce este şi cum funcţionează un VPN?
Conform celor de la RedaktionsTest.net, un VPN este o tehnologie care asigură o conexiune de reţea securizată într-o reţea publică. VPN vine de la Virtual Private Network şi permite criptarea în siguranţă a datelor personale şi a activităţilor online.
De regulă, companiile mari, agenţiile guvernamentale şi toate instituţiile care lucrează cu datele personale ale utilizatorilor se folosesc de VPN-uri performante. Utilizarea VPN-urilor se poate face şi de către orice persoană care îşi doreşte siguranţă în mediul online.
O platformă prfesionala precum PureVPN percepe o taxă modica lunar şi reuşeşte să asigure o mulţime de avantaje, care mai de care mai interesante.
În ceea ce priveşte funcţionarea, VPN-ul reuşeşte să protejeze datele online, exact aşa cum face o reţea privată, însă pe internet.
Atunci când navighezi pe internet fără o reţea VPN, înainte de a te conecta la site-ul pe care îl doreşti te conectezi la serverul ISP (Internet Service Provider). Practic, toată activitatea ta poate să fie monitorizată de ISP. În cazul în care foloseşti un VPN, traficul trece printr-un tunel care nu este accesibil nimănui. Nu eşti anonim în momentul în care foloseşti un astfel de server, însă ai o intimitate mai mare.
Un VPN îţi oferă, aşadar, confidenţialitate faţă de ISP-ul pe care îl foloseşti, faţă de instituţiile în care lucrezi sau chiar faţă de guvern.
Pe ce dispozitive poate să fie folosit VPN-ul?
Teoretic, VPN-ul poate să fie folosit pe orice tip de dispozitiv, atâta vreme cât te asiguri că navighezi pe browsere clasice, open source. Dacă foloseşti internetul prin aplicaţii mobile, acestea au acces la datele tale şi pot să îţi urmărească activitatea, indiferent de VPN-ul pe care îl foloseşti.
Care sunt principalele avantaje pe care ţi le oferă VPN-ul?
- Poţi avea o viteză mai mare de descărcare dacă foloseşti protocoale de fişiere peer to peer;
- Poţi să foloseşti orice hotspot wifi în deplină siguranţă. Dacă un hacker reuşeşte să intercepteze datele tale personale, nu le poate folosi atunci când navigarea este făcută prin VPN;
- Poţi accesa site-urile preferate de oriunde din lume, chiar şi din ţările în care există restricţii clare în acest sens. Există tari precum Arabia Saudită sau China în care anumite site-uri nu pot fi accesate. Cu ajutorul unui VPN însă, poţi naviga oriunde îţi doreşti fără a exista riscul de a fi urmărit.
Practic, folosind un VPN poţi păcăli orice site şi îl poţi convinge că navighezi din altă parte, nu din locaţia în care eşti de fapt.